Jucarii recomandate ... de la parinte la parinte, pentru bucuria copiilor

Joaca-te istet! Citeste recomandarea zilei: Proiectul de 100 de zilebestkids.ro


Cea mai buna doamna invatatoare

cea mai buna invatatoareTocmai m-am intors de la utlima sedinta a acestui an scolar. Nu prea ma pot bucura pentru apropierea vacantei. Stiu ca dupa vacantat va reincepe scoala. Nu stiu clar cum va fi la anu’, dar stiu ca nu va fi ca anul acesta. Si asta este suficient pentru a ma intrista, cel putin pentru moment.

De ce?

Pentru ca anul acesta copilul meu a avut cea mai buna invatatoare. Iar cea mai buna invatoare se pensioneaza.

Eu nu as fi putut sa fiu atat de buna ca doamna Nita. Acesta nu este numele sau real. Esta insa un nume cu insemnatate pentru d-nei. Aleg sa il scriu pentru ca vreau sa stie ca un parinte o pretuieste pentru modul in care s-a ocupat in acest an de copiii nostri.

Stiu ca cea mai buna doamna invatatoare nu asteapta multumirile noastre. Dar stiu ca o vor bucura, daca cumva aceste randuri vor ajunge si la ea. Dupa cum ea a gasit de cuviinta ca in acest an sa se preocupe de bucuria copiilor nostri, asa vreau si eu sa ma preocup sa-i aduc un minut de bucurie. Nu stiu daca are sau nu nevoie de el. Probabil ca nu pentru ca, la cat de senina este, cu siguranta, nu duce lipsa de motive de a zambi.

Insa nu bucuria doamnei este scopul pentru care scriu. Scriu pentru acei multi parinti care se vor intreba cui sa isi incredinteze copilul pentru primii ani de scoala.

Pentru a intelege mai bine ceea ce voi scrie va spun doar ca doamana a venit la clasa noastra printr-un concurs de imprejurari. Nu parintii au cerut-o. Pur si simplu a fost nevoie de un inlocuitor pentru un an pentru clasa noastra.

Pentru noi, parinti luati prin surprindere, reticenta la schimbare a fost suficienta pentru a primi cu multa ingrijorare vestea schimbarii. Asadar, pe 15 septembrie aflam ca vom avea o noua d-na invatatoare. Un mic sondaj in curtea scolii si aflam deja ca doamna are referinte bune pentru unele materii si mai putin incurajatoare pentru altele. Deja ma vedeam facand ‘suplimentar’ cu copilul acasa pentru a nu ‘pierde’ din achizitiile de anul trecut.

Dupa jumatatea de ora petrecuta in clasa in prima zi de scoala impresiile sunt bune. Gasim o doamna senina, de varsta bunicii, insa deloc crispata, deloc impovarata de ani sau de obligatia de ne prelua clasa asa.

Asa ca decid impreuna cu sotul ca pana la prima sedinta sa nu necajim prea tare, sa nu judecam omul pana nu il cunoastem mai bine. Si bine am facut.

Dupa doua-trei saptamani, prima sedinta cu parintii a decurs ca un curs de parenting echilibrat tinut de Alfie Kohn. Doamna intelege reticenta parintilor in fata schimbarii si face front comun cu noi. Ne incurajeaza sa gandim pozitiv. Glumeste cu noi. Ne povesteste despre primele impresii pe care si le-a facut despre copii. Nu isi impune punctele de vedere ci se consulta cu noi. Isi exprima speranta unei bune colaborari in decursul anului. Si asa a fost! Un fel de ‘gandeste pozitiv’ si bine iti va fi.

In cursul anului copiii au fost incurajati in permanenta. Orice repros a fost spun ca o dojana, fara a jigni, fara a ironiza, si mereu la pachet cu evidentierea unui aspect pozitiv. La toate sedintele, fiecare copil a fost laudat pentru ceva anume.

Temele au fost mai putine decat anul trecut. Dar nu pentru asta au iubit-o copii. Copiii au iubit-o pentru ca mereu, indiferent de situatie, lor li s-a vorbit frumos, cu blandete, cu exemple de viata personale. Pauza le-a fost mereu respectata. Cunostitele de matematica si limba romana au fost mereu servite la pachet cu reguli de buna purtare si de buna intelegere intre ei. Stiinta a mers mana in mana cu educatia. Orele de arte plastice au fost respectate indiferent de apropierea unor perioade in care concursurile sau evaluarile bateau la usa.

Ba mai mult, chiar si cu un colectiv de peste 30 de copii, s-a gasit mereu timp sa se strecoare pe langa inmultiri si dictari momente de destindere pentru copii. Cea mai buna doamna invatatoare nu uita niciun moment ca are in fata niste copiii care inca au nevoie sa se joace, sa glumeasca, sa se exprime liber. Cea mai buna doamna invatatoare le citeste ghicitori. Le spune glume copiilor. Copilul vine acasa si incearca sa-si faca si parintii sa zambeasca cu cele ‘invatate la scoala. Doamna canta si danseaza in clasa impreuna cu copiii.

Cea mai buna doamna invatatoare implica copiii in luarea deciziilor. Pentru a-i incuraja pe pici si pe parinti sa mai renunte  la pachetelul dulce cumparat sunt stabilite de comun accord cu copiii zile speciale in care elevii isi aduc acelasi tip de pachetel, gatit de fiecare acasa impreuan cu parintii. Am avut ziua placintelor, ziua clatitelor, ziua prajiturii cu fructe, ziua marului, ziua salamului si ziua fara teme, ultimele la propunerea copiilor, de care doamna a tinut cont, asa cum a promis. Pentru ca vrea sa ii invete pe copii valoarea adevarului, doamna invatatoare gaseste ocazii sa faca promisiuni copiilor si le respecta. Si copiii observa si apreciaza asta.

Cea mai buna doamna invatatoare nu s-a certat cu niciun parinte. Orice ‘pui’ de neintelegere, nemultumiri inevitabile in mediul scolar au fost mediate cumva printr-o formula magica astfel incat, la final ramanem prieteni cu totii. Copilul problema ‘evidentiat’ in acest mod in anul anterior isi schimba comportamentul si se integreaza in colectiv.

Cea mai buna doamna invatatoare evidentiaza mereu progresele. Are o abordarea constructiva si increzatoare in capacitatea copiilor de a progresa.  Si aceasta abordare incearca doamna sa ne-o imprime si noua parintilor, dornici de cat mai multe concursuri si afirmari pentru copiii nostri. Cea mai buna doamna invatatoare respecta micile vacante ale copiilor si nu le da teme. Ne roaga insa sa petrecem timp cu ei facand cozonaci si sa cantam colinde cu ei.

Si spun toate acestea in conditiile in care anul trecut noi nu am dus-o rau. Insa ma durea cand vedeam ca unii, in aceeasi clasa cu noi, nu erau chiar in culmea fericirii (si asta ca sa nu spun cat sufereau de fapt).

Sa nu credeti ca blandetea, echilibrul, buna masura pe care am experimentat-o anul acesta a fost pe placul tuturor. Nu toti parintii au ‘gustat’ ‘indiferenta celei mai bune doamne invatatoare pentru concursurile de matematica. Chestie de gust as zice. Noi insa am ales sa fim multumiti in conditiile in care rezultatele finale, de altfel unele foarte bune, au fost obtinute fara niciun fel de teme suplimentare, fara niciun fel de presiune pe copii si fara nici un fel de suport din partea parintilor. Cea mai buna doamna invatatoare a insistat in acest an sa intelegem ca stresul, de orice fel, este o piedica in invatare, si nu un catalizator al ei.

Invatarea nu este doar o chestiune de ratiune. Elevii pur si simplu acumuleaza mai bine daca le place ceea ce fac si cum fac. Cea mai buna doamna invatatoare nu se transforma in colegul de clasa al copiilor. Insa este atenta la nevoile acestora, incearca sa le inteleaga si sa raspunda si intereselor lor.

Asadar pentru noi cea mai buna doamna invatatoare este binevoitoare, blanda, zambitoare, pozitiva, diplomata in relatia cu parintii, foarte deschisa la a asculta nevoia fiecaruia. Cea mai buna doamna invatatoare nu se plange de greutatile din jurul sau, nu se plange de copiii pe care ii educa.

Cea mai buna doamna invatatoare face glume, destinde atmosfera. Ne spunea la o sedinta asa: eu stiu ca fiind mai in varsta, glumele sunt poate singurul mod pentru a-mi apropia copiii. Si asa a fost!

Cea mai buna doamna invatatoare, desi in prag de pensionare are cele mai moderne metode de predare. Este convinsa, dupa o viata petrecuta la catedra, ca totul trebuie facut cu masura si cu duhul blandetii, cu simtul echilibrului, cu bucurie. Altfel, orice achizitie in educatie este doar una trecatoare.  Cea mai buna doamna invatatoare impune respect oferind respect. Ea ofera inainte de a cere.

Asadar, cand va interesati de viitoarele doamne invatatoare, cautati sa aflati cum se pozitioneaza fata de aceste aspecte. Si daca, in conditiile in care temele sunt rezonabile, vorba este dulce, atat cu parintii cat si cu copii, rezultatele copiilor la invatatura sunt bune si foarte bune, fiti increzatori ca veti fi pe maini bune. Se poate!

Si pentru ca anul acesta am invatat si noi parintii ca trebuie sa gandim pozitiv, ramanem cu speranta ca anul viitor vom putea sa va povestim iar despre o noua cea mai buna invatatoare!

Asa a vazut copilul meu anul scolar trecut!

desen Mihai

 

Publicat de in jucarii pe 23 mai 2017 | 1.236 vizualizari