Jucarii recomandate ... de la parinte la parinte, pentru bucuria copiilor

Joaca-te istet! Citeste recomandarea zilei: De ce mai jucam jocul Piticot?bestkids.ro


De ce mai jucam jocul Piticot?

Mai jucăm jocuri tip Piticot?

Piticot sau Sus Jos cum mai este cunoscut la noi este unul dintre primele jocuri cu care orice copil ia contact. Piticot face parte din amintirile din copilarie.

Și totuși, deși un joc oarecum clasic, aceste jocuri se menține și astăzi în oferta magazinelor.


Vin însă din urmă o multitudine de alte jocuri de societate pentru copii, așa numitele jocuri boardgames-uri copiii.

Și în fața unei oferte care devine din ce în ce mai variate, mai alegem Piticot? Mai jucăm jocuri simple, de parcurs?

Noi am zice că jocurile de tip Piticot își au rolul lor.

Este foarte adevărat că jocul de tip Piticot nu ne ajută să ne dezvoltăm jocuri de logica copii sau jocuri de strategie copii , nici măcar memoria sau atenția.

Atunci de ce să jucăm Piticot?

Pentru a răspunde haideți să vedem ce este și ce nu este jocul Piticot.


Piticot și orice joc de acest tip este un joc de parcurs. Asta înseamnă că jucătorii au de parcurs un drum, câștigător fiind cel care ajunge primul la final.

de obicei drumul este presărat cu capcane, surprize plăcute sau neplcăute care te avansează sau te întorc din drum chiar și când mai ai un pas până la linia de sosire.

De obicei, modul în care fiecare jucător parcurge acest drum este dictat de zar, adică de noroc, fără a implica deloc o gândire tactică sau strategică.

Dacă ai noroc să nimerești pe căsuțele potrivite poți câștiga foarte ușor.

Până aici ai zice că Piticot este doar un joc distractiv care îți dă posibilitatea să îți șicanezi fratele sau sora pe seama lipsei lui de noroc.

Noi însă vedem lucrurile un pic altfel și vedem ceva bun și în bătrânul Piticot.

Prin modul  în care zarul te aduce mai aproape de victorie după care te poate întoarce din drum când ești sigur că nimic nu îți mai poate sta în cale, Piticot are o valoare educativă imensă. Mai ales pentru copiii care, din cauza abundenței cu care sunt înconjurați, suferă din ce în ce mai mult de lipsă de toleranță la frustrare.

Așa că dacă aveți un rasfățel prin preajmă nu ocoliți o partidă de Piticot.

Acest joc îi poate transmite copilului mesajul că lucrurile nu merg mereu doar așa cum ți-ai dori. Dar asta nu trebuie să te facă să renunți. Trebuie să îți asumi o nouă încercare pentru a depăși momentul neplăcut.

Bineînteles că acest mesaj educativ îl găsim deopotrivă și în alte jocuri. Însă acolo el este acuns destul de bine și este mai greu să fie perceput de copiii mai mici. Ori in Piticot este vorba doar despre a nu te lăsa pradă supărării că zarul nu ține din prima aruncare.

Tocmai de aceea în oferta marilor productori de jocuri găsim și jocuri de parcurs, adică jocuri tip Piticot.
Unii le-au îmbunătățit adăugînd mici elemente în care norocul se imbină cu strategia sau memoria, însă în final vorbim despre niște jocuri aparent simple. De care însă fiecare copil ar fi bine să aibă parte din când în când. O selecție reușită găsiți la Abrakadabra.ro, pe secțiunea dedicată jocuri Piticot de parcurs. 
Cel mai fain este Joc Padurea magică Granna Un joc care face toti banii!
tabla de joc padurea magica - joc de parcurs
Publicat de in jucarii pe 20 februarie 2019 | 545 vizualizari

 

Scrie un comentariu