Jucarii recomandate ... de la parinte la parinte, pentru bucuria copiilor

Joaca-te istet! Citeste recomandarea zilei: De ce mai jucam jocul Piticot?bestkids.ro


Despre spiner noua jucarie fenomen

jucarie spiner

Dupa Kendama, moda jucariilor spiner sau fidget a ajuns si in Romania.

Ce sunt aceste jucarii care anima copiii?

Pai sunt niste jucarii extreme de simple, asemanatoare unei elice. Un mic impus este suficient pentru a le face sa se invarte in mana. Copiii de orice varsta sunt fascinati de ele!

Ajuns deja la etapa de fenomen in unele tari din Europa, sunt deja discutii despre interzicerea lui? Ne-am intreba oare de ce? Dupa balena albastra, oare suntem in fata unor noi jocuri sau jucarii periculoase?

Asadar, sutem pentru sau contra spinerelor?

Spinerul este o jucarie conceputa acum 20 de ani ca jucarie terapeutica pentru copii cu autism sau pentru copii hiperactivi. Principalul sau rol este de a ajuta la relaxare. Suna bine, la un pret sub 20 de lei! Sau mai mult, daca este unul wireless. Da! Au aparut si asa ceva…  Asadar spinnerul nu doar distreaza ci si destreseaza. Sa intelegem asadar ca, daca ai nostri copii fac din spinere o moda, oare sunt ei atat de stresati incat sa aiba nevoie de aceasta jucarie?


  Este foarte posibil. Ii streseaza scoala, ii stresam noi, se streseaza singuri cu telefonul sau tableta sau televizorul.

  Acesti copii care aleg sa faca din joaca cu Kendama sau cu spinerul un fenomen, sunt copii care au acces la tehnologie de ultima ora. Si totusi aceste jucarii simple (unele traditionale, precum e Kendama)  reusesc sa le acapareze atentia copiilor. Ce nu reusesc parintii cu limite impuse pentru accesul la dispozitivele mobile, reusesc singure aceste jucarii si jocuri palpabile.


  Dupa parerea mea, viteza cu care copiii adera la moda unor jucarii simple precum spinerele sau Kendama este doar un semn despre cat de multa nevoie au acesti copii de jocuri reale, de jocuri jucate impreuna cu familia sau cu prietenii! Ca parinte, faptul ca al meu copil vrea sa se joace cu un spiner, ma bucura! Nu va mai sta cu ochii in ecran!


  Spinerele, kendama imi arata ca asa cum experienta lecturii unui e-book nu se compara cu intoarcerea paginilor unei carti tiparite, asa nici pentru copii nevoia si bucuria unei jucarii reale, oricat de simpla ar fi ea, nu poate fi inlocuita de joaca in mediul vitual.

  Partea mai putin placuta vine atunci cand limitele rezonabilului sunt depasite si se ajunge ca joaca cu spinerul sa perturbe orele de scoala. Am auzit chiar ca in unele tari deja se  discuta despre interzicerea acestei jucarii in scoala pentru ca le distrage atentia copiilor in timpul orelor.

  Insa sunt convinsa ca fenomenul poate fi fructificat chiar si in scoala. Astfel, frumos ar fi ca la ora de fizica, vreun profesor traznit sau poate doar dedicat sa le explice copiilor cum de se invarte continuu minunea de spiner.

  Iar copiii mai mici ar fi cu siguranta foarte incantati ca la orele de abilitati practice, asa numitele ore de AVAP, sa incerce sa-si confectioneze singuri un spinner, din hartie din lego, din carton sau din plastilina. Internet-ul este deja plin de astfel de activitati. O simpla cautare pe youtube lego spiner, easy fidget spinner, sau origami spinner sau fimo spinner e suficienta.

   Publicat de in jucarii pe 20 mai 2017 | 2.856 vizualizari