Jucarii recomandate ... de la parinte la parinte, pentru bucuria copiilor

Joaca-te istet! Citeste recomandarea zilei: Joaca de-a detectivii cu jocul Scotland Yard de la Ravensburgerbestkids.ro


Filozofia pentru copii

Colectia micii filozofi par sa ne propuna niste carti care nu prea isi are locul in universal cartilor pentru cei mici. Si totusi, daca tot este vorba despre filozofie, va invitam sa va lasati pusi pe ganduri de o astfel de prezenta si sa le dati o sansa.


  Considerati-le pur si simplu un alt instrument de a dezvolta gandirea, logica, spiritual critic, morala si de ce nu, creativitatea copiilor. In alte tari filozofia a ajuns deja sa fie practicata in scoala. La noi abia au aparut cartile. Este totusi un prim pas pe care am putea sa-l fructificam.


  Orice parinte a fost surprins macar o dată de intrebari filozofice ale copiilor. Copiii au o capacitate umitoare de a scoate precum magicianul din palarie, intrebari  care pun la indoiala sau cerceteaza evidente poate de necontestat de catre un adult. Ei pur si simplu doresc sa inteleaga si sa descompuna realitatea care ii inconjoara in elemente cu care ei pot opera. Este de fapt primul pas spre folozofie. Este un talent pe care, cu putina atentie din partea parintilor, il putem regasi la orice copil. Din pacate, cu timpul, aceste capacitati de abstarctizare si de analiza a evidentelor dispare.

  Si totusi, nu ar fi rau ca din cand in cand sa ne oferim ragazul de a-i asculta si de a-i incuraja in astfel de demersuri intelectuale. In felul acesta copiii isi exerseaza gandirea intr-un mod atat de la indemana. Nu au nevoie decat de un partener de discutie. Parintele

  Pana sa ajugem ca in alte tari (ex  Belgia) unde filozofia este ncurajata inclusiv la gradinita, cel mai la indemana este sa o practicam in familie. Vom incuraja astfel al copii nu doar gandirea, dar si acceptarea pluralismului de idei, puterea de a discenrne adevaratele idei de pleava informationala cu care suntem bombardati zi de zi.

  Inocenta cu care sunt inzestrati copiii le dau acestora o imensa libertate si disponibilitate de a-si pune intrebari si de a pune sub semnul intrebarii orice. Pe masura ce timpul trece insa aceasta flexibilitate dispare in negura cutumelor si a conceptelor si a obisnuintelor preambalate de societate, scoala sau familie.

  Copiii sunt foarte receptivi la adevar, dreptate si orice inseamna valori fundamentale in general. Presiunea grupului, frica de a fi diferit cladeste un zid. Discutiile pe teme filozofice purtate cu copii inca de foarte devreme pot ajuta ca acest zid sa nu apara sau sa fie cat mai mobil.

   

  Publicat de in jucarii pe 25 ianuarie 2017 | 872 vizualizari