Jucarii recomandate ... de la parinte la parinte, pentru bucuria copiilor

Joaca-te istet! Citeste recomandarea zilei: Baldachinul pentru copii, un accesoriu de povestecarturesti.ro


Generozitatea la copii

Traim intr-o lume dominata de consumism. Multora dintre noi ni se intampla ca shopping-ul sa fie un mod de a ne destinde. Nu este un obicei tocmai sanatos si fara sa realizam le transmitem si celor mici acest mod de viata. Nu o data mi s-a intamplat ca intrand intr-un magazin doar pentru a cauta ceva (fara insa a avea intentia de a cumpara), copilul sa ma interpeleze la iesire ca un adevarat agent de vanzari angajat al magazinului: Cum sa iesim mami fara sa cumparam nimic. Hai sa cumparam si de aici ceva…

Copii au nevoie de modele si noi le suntem repere in dezvoltare. Ar trebui sa le explicam celor mici de ce mergem la magazin, de ce cumparam anumite produse si de ce nu pe altele. Cum deosebim un produs de care avem nevoie de unul pe care il cumparam doar din pura placere si la care insa am putea renunta. Sunt lectii esentiale pe care suntem datori sa-i invatam pe cei mici, pentru ca altfel vor creste intelegand ca e de datoria lor sa goleasca rafturile magazinelor, fara nici un alt motiv rational. Sta doar in puterea noastra sa cream un comportament de consum sanatos copiilor nostri, pentru ca ei nu se nasc cu placerea shopping-ului in sange. Merita poate sa va spun ca acelasi copil ma intreaba uneori (exasperat poate de lungile peregrinari prin magazine): mami dar de ce iti mai iei o geanta? Doar mai ai una. Explicatiile pe care le dam celui mic in aceste situatii de cel mic sunt esentiale.

A nu-i lua pe cei mici cu noi atunci cand mergem la cumparaturi nu cred ca este o solutie. Au tot dreptul sa invete cum se face o alegere intr-un magazin. Au tot dreptul sa invete valoarea banilor.

Si daca tot vorbim de bani, o alta lectie pe care putem sa incercam sa-i invatam pe cei mici este aceea a generozitatii. Simtul proprietatii se dezvolta foarte repede la cei mici si o data cu el dificultatea de a imparti ce le apartine cu ceilalti. Pentru multi dintre parinti impartirea jucariilor este cea mai dificila sarcina careia trebuie sa-i faca fata atunci cand ies cu cei mici in parc. Si pentru a-i ajuta trebuie in primul rand sa-i intelegem si sa le respectam sentimentele. Nimanui nu-i place sa i se ia cu forta ceva ce ii apartine. Asadar nu il fortati pe cel mic sa-si cedeze jucariile daca inca nu este convins. Puteti insa sa-i spuneti ca daca o va face, jucariilor vor ramane tot ale lui si cand va veni vremea sa mearga acasa le va primi inapoi.
Si ii mai putem ajuta oferindu-le expemplul nostru: sa fim noi darnici la randul nostru. Nu va invit sa sustineti prin generozitate practici mai putin etice de impresionare sau santaj sentimental intalnite la tot pasul pe strazile noastre. Va puteti insa alatura oricarei campanii sustinute in media, povestind celui mic de ce faceti acest lucru si in ce consta utilitatea gestului dvs.

In cele din urma va spunem si noi despre o astfel de campanie (care de altfel ne-a inspirat in scrierea acestui post). Am dat de ea pe site-ul UNICEF si, dincolo de scopul campaniei, ne-a placut si ideea de a o pune in practica. Daca doriti sa va alaturati campaniei, veti primi o pusculita in care veti putea aduna maruntisul impreuna cu cei mici. Cand pusculita se umple vei merge cu ea la orice sucursală BRD – Groupe Société Générale pentru a-i depune în contul UNICEF.

Vrei şi tu o cutie pentru tine si cel mic? Nu trebuie decat sa trimiti un mail pe adresa mimarin@unicef.org şi iti va fi trimisa pusculita.

Mai multe detalii despre campania „Ceea ce pentru tine e maruntis pentru copii e o avere” gasiti pe site-ul UNICEF: http://www.unicef.ro/.

Publicat de in activitati pe 26 iulie 2011
Etichete: | 2.101 vizualizari