Jucarii recomandate ... de la parinte la parinte, pentru bucuria copiilor

Joaca-te istet! Citeste recomandarea zilei: Baldachinul pentru copii, un accesoriu de povestecarturesti.ro


Ghicitoare de sezon

Va indemnam zilele trecute sa nu va sfiiti, atunci cand iesiti in parc cu copii, sa luati o carte cu voi, poate chiar una cu ghicitori.

Noi suntem foarte incantati de cartea de poezii (include şi ghicitori) pentru copii (şi nu numai) Cheite pentru vise a lui Arcadie Suceveanu, de la editura Prut International.

Desi este o editie de colectie, cu o calitate grafica deosebita, noi obisnuim sa citim din ea indeosebi cand suntem afara. Aceasta intrucat cartea nu este insotita de imagini si in casa este mai greu sa suplinim lipsa lor când ii citim copilului. Insa in parc, pe banca sau la umbra vreunui copac, este lectura perfecta.

Nu avem pretentii de critic literar, insa poeziile din aceasta carte sunt idealul poeziilor pentru copii: versuri cu rima si ritm, usor de retinut, hazlii si educative (chiar si pentru cei mai mari – am gasit poezii intitulate Sa şi S-a; Sau, S-au şi Ori; Omonime; Aritmetica poetica; Vocale portocale).

Pana mai decurand, cand erau papadiile in puf, ne distram cu poezia aceasta intitulata Fusta-papadie:

Am o fusta papadie,
Unde creste? In campie.
Cine-o coase? Greieri, fluturi…

Nu sufla spre ea, c-o scuturi…
Iar zilele trecute am descoperit o ghicitoare de sezon:

E-un copac pe care-l stii:
Catedrala
Vegetala
Incarcata cu faclii.

Ati ghicit?

Si noua ne-a fost greu, desi ne aflam in parc, langa un castan in floare.

Acum ati ghicit? Este vorba de castanul in floare!
Intr-adevar este perioada castanilor in floare si mai ales in amurg, parcurile sunt pline de mireasma lor placuta. Stam minute in sir si ne bucuram impreuna cu cei mici desfatandu-ne simturile cu aerul inmiresmat. Iar spectacolul vizual al florilor de castan este si el unul deosebit.

Cartea noi am cumparat-o de la un targ Gaudeamus acum ceva ani in urma (cand inca eram in categoria de aspiranti la statutul de parinti), de la standul ediiturii Prut. Pe on-line am vazut-o aici si aici.

Daca aveti ocazia, macar incercati sa o rasfoiti la viitorul targ BookFest (25-29 mai, la Romexpo) si sa va delectati cu cateva Cheite pentru vise mesterite de Arcadie Suceveanu.

Nu vă lăsaţi impresionaţi de faptul că poeziile nu sunt însoţite de ilustraţii. Şi noi apreciem până peste măsură rolul ilustraţiilor în cărţile pentru copii, însă în acest caz, versurile nu mai au nevoie de nimic altceva pentru a stârni imaginaţia copiilor. Poeziile însele sunt Cheiţe pentru vise.

Lectură plăcută!

Publicat de in carte-joc pe 23 mai 2011
Etichete: | 2.236 vizualizari