Jucarii recomandate ... de la parinte la parinte, pentru bucuria copiilor

Joaca-te istet! Citeste recomandarea zilei: Baldachinul pentru copii, un accesoriu de povestecarturesti.ro


Joc despre ecologie pe intelesul copiilor


Pentru ca pe 5 iunie a fost ziua mediului si credem că cei mici trebuie învatati prin orice mijloace înca de la această varsta să respecte şi să protejeze natura, uram si noi bun venit in clubul jucariilor unui joc care isi propune sa-i familiarizeze pe cei mai mici dintre pitici cu ceea ce înseamna reciclarea deseurilor.
Asadar ne jucam ne-a reciclarea deseurilor.

Este vorba despre Jocul Reciclarii (Eco Recycling Game) de la Plan Toys. Un joc atractiv pentru copii însăsi prin modul de realizare, si care se bazează atat pe noroc, cat si pe folosirea catorva elemente de strategie pentru a iesi invingator. Asfel, există 4 containere, fiecare corespunzător unui tip de deşeu: un container pentru metale, unul pentru sticlă, unul pentru plastic şi unul pentru hârtie. Jucătorii dispun şi de jetoane care ilustrează diferite obiecte care corespund unui anumit tip de deşeu. Practic fiecare jucător va dispune de câte un jeton corespunzător fiecărui tip de deşeu, câştigător fiind cel care reuşeşte primul să plaseze corect jetoanele pe care le are în containerele potrivite.


Copii pornesc de acasă cu cele patru elemente de care trebuie să se dispenseze. Înaintarea spre containerele de deşeuri se face aruncând cu zarul. Jucătorul poate înainte la cel mai apropiat container dacă zarul cade cu faţa reprezentând containerul sau trebuie să aştepte un tur dacă zarul indică acest lucru. Punerea deşeurilor în containere trebuie să respecte tipul materialului. O dată ajuns în dreptul unui container un jucător nu se poate dispensa decât de jetonul care indică un obiect realizat din materialul care se depozitează în respectivul container.

Pe langa acest joc clasic, aveti la indemana si cateva jocuri on-line dedicate promovarii ecologiei si atragerii celor mici către protectia mediului.

De exemplu, The Garbage Game va provoaca sa concepeti un nou plan pentru deseurile din marea metropola New York. Joaca-te online si vei afla daca deciziile tale sunt cele mai bune pentru reciclarea deseurilor si pentru reducerea risipei.

Ei, si acum daca tot ati prins gustul acestui joc eco on-line, iata mai jos cateva exemple care dincolo de latura distractiva sunt si educative, ajutandu-i pe cei mici (dar nu numai) sa se alature multora din demersurile actuale precum reducerea risipei resurselor naturale, protejarea ecosistemului natural.


Jocurile eco on-line sunt totodata si o importanta sursa de informatii valoroase privind aspecte precum incalzirea globala si poluarea mediului.
Astfel Switch, ne transpune in New-York-ul anilor 2030, in mijlocul unei crize energetice, supravieturirea fiind conditionata de gasirea unei solutii.

Aceleasi preocupari pentru identificarea si punerea in valoare a unor surse alternative de energie le regasim si in jocurile Energyville si Electrocity. Pornind de la realitatea ideii ca nevoia de energie a celor mari orase ale lumii este in continua crestre cele doua jocuri ii incurajeaza pe cei mici sa gaseasca noi modalitati de a prouce energie pentru construirea unui viitor sustenabil.

Jucatorii pot gasi solutii diferite: de exemplu, să interzică utilizarea aerului condiţionat pentru cladirile publice pentru a reduce consumul de energie, sau pot propune construirea a noi centrale de producere a energiei utilizand surse alternative precum energie solara sau eoliana.


• Daca vrei sa le prezinti celor mici toate aspectele si factorii care conduc la incalzirea globala, Global Warming Interactive este jocul on-line cel ma potrivit. Intr-o formula educationala jocul pune fata in fata problemele ce tin de incalzirea globala cu decizii actuale de politica si economie, toate in incercarea de a le explica celor mici cum mediul natural poate fi afectat de alegerile noastre de zi cu zi.


• O alta propunere interesanta este jocul BBC Climate Challenge: un joc on-line de strategie in care jucatorul preia rolul presedintiei UE, confruntandu-se cu luarea celei mai bune decizii pentru reducerea emisiilor de CO2 si asigurarea hranei, apei si electricitatii in conditiile mentinerii suportului electoral.


• daca te numeri printre cei care vor sa sustina cauza animalelor, poti juca Mission: Migration; in acest joc, jucatorul trebuie sa ajute pasarile calatoare sa migreze in siguranta, invatand in acest mod cum comportamentul uman poate influenteze pozitiv sau negativ migratia pasarilor calatoare.

Articole similare:

 

Publicat de in jocuri, jucarii eco pe 8 iunie 2011
Etichete: , , , , | 4.166 vizualizari