Jucarii recomandate ... de la parinte la parinte, pentru bucuria copiilor

Joaca-te istet! Citeste recomandarea zilei: Baldachinul pentru copii, un accesoriu de poveste



Jocuri de memorie pentru copii

[nggallery id=13 template=galleryview images=0]

Jocurile de memorie pentru copii (eng. memory game) sau jocurile de format perechi sunt jocuri ce ofera multiple posibilitati de învatare si distractie pentru copii inca de varste foarte mici (1 an jumatate sau 2 ani).
Sunt in primul rand jocuri pentru antrenamentul memoriei vizuale la copii, dar pot fi si un excelent instrument pentru îmbogatirea vocabularului si pentru a învata copilul sa realizeze grupari dupa diverse criterii.
O selectie interesanta si completa a jocurilor de memorie pe varste, astfel incat sa puteti face o alegere potrivita pentru copii, o gasisi la Abrakadabra.ro.

jocuri memorie copii

 

 

Jocul de memroei clasic consta dintr-un set de piese (de obicei din lemn, dar pot fi si din hartie) cu imagini perechi. Piesele se întorc cu fata în jos, urmând ca pe rând copilul si partenerul sau de joaca sa întoarca câte doua piese în încercarea de a forma câte o pereche. Cel care reuseste sa formeze câte o pereche si-o adauga la „comoara personala”, la sfârsitul jocului stabilindu-se ca si câstigator cel care a agonisit cele mai multe piese.
Noi am început sa experimentam aceasta varianta de joc în jurul vârstei de 2 ani si câteva luni. La început am jucat doar cu câteva perechi (de ex. 4) pentru a capata încredere copilul în fortele sale. Usor, usor am ajuns sa ne jucam cu toate perechile (în functie de joc pot ajunge de la un numar maxim de 16 pâna la 20 sau chiar 36 de perechi). Piciul are si perechi preferate (perechea cu pestisori din jocul cu animale, perechea cu printul din jocul cu personajele din Alba ca Zapada) pe care urmareste sa le agoniseasca înca din primele runde ale jocului.

Jocul poate fi jucat însa si împreuna cu copilasii mai mici. În acest caz, nu mai întoarceti piesele cu fata în jos, ci lasa-ti-le cu imaginile in sus, la vedere, cerând copilului ca din multimea de imagini sa va gaseasca piesele cu o anume imagine.

Dintre variantele pe care le gasiti pe piata, noua ni se par cele mai atractive cele cu imagini pictate pe piese din lemn. Deosebit de important este ca imaginile sa fie clare, colorate în culori vii si cu elemente distincte, pentru a nu crea confuzii inutile copilului în încercarea sa de a le memora locul unde se ascund.

Jocuri de lemn tip memory game, un pic mai complicate (a se întelege cu mai multe piese sau care includ si stimularea altor arii precum spiritul de observatie; indemarea, etc) le puteti gasi in categoriile de varsta pentru copii mai mari, de 4 ani, 5 ani sau chiar si peste.

Pentru copiii mai mari, jocurile educative sau jocurile de societate nu mai includ doar antrenamentul memorie, ci memoria este doar unul din multe alte ingrediente necesare pentru a castiga jocul.