Jucarii recomandate ... de la parinte la parinte, pentru bucuria copiilor

Joaca-te istet! Citeste recomandarea zilei: Baldachinul pentru copii, un accesoriu de povestecarturesti.ro


Jucarii muzicale


Mai este foarte puţin şi se vor auzi primele acorduri ale Festivalului internaţional de muzică George Enescu. Un bun motiv pentru a ne aminti că muzica este pentru cei mici un prilej excelent de joacă şi dezvoltare în acelaşi timp.
Imediat ce un copil reuseste sa loveasca cu un betisor pe o suprafata, poate fi deja considerat pregatit pentru primele descoperiri muzicale: este suficient sa bateti un ritm si sa-i cereti sa-l imite.

Nici macar nu sunt necesare instrumente costisitoare. O cana si o lingura de lemn sunt ideale pentru a incepe. Chiar rudimentare, instrumentele de percutie, acompaniate de o fredonare libera îl vor învata pe micut ritmul limbajului (allegro sau andante, forte sau piano), cum trebuie sa-si astepte randul, cadentand fraza.

Ascultand ritmul muzicii, copilul învata sa se miste armonic, sa exprime prin limbajul corpului sentimentele pe care i le trezeste ascultarea unei melodii, imaginandu-si ca este, de exemplu, o frunza care cade, valurile marii, sau o pasare care zboara.

Chiar daca-i trezim interesul pentru muzica cu cantecele pentru copii, e bine sa-i punem sa asculte muzica de cea mai buna calitate, începand poate eu cea a lui Mozart. Asa cum am citit noi in cartea “In loc de televizor” de la editura House of Guides, Don Campbell, autorul mai multor cărţi referitoare la efectul muzicii asupra creierului, sustine ca muzica lui Mozart este cel mai bun stimulent pentru crearea de noi conexiuni neuronale in creierul copiilor. Ritmul si melodicitatea lui Mozart stimuleaza si creativitatea si zonele creierului specializate in sustinerea motivatiei. Iata unele dintre operele lui Mozart recomandate de Campbell:

  • În timpul sarcinii: Cvartetul pentru coarde in re minor (K42l); Cvartetul pentru coarde nr. 11 (KI7l), Andantino.
  • În primele 18 lunt: Simfonia nr. 25 in sol minor (K183), Andante; Cvartetul nr. 20 in re major (K499), Adagio.
  • Dupa 18 luni: Mica serenada (K252), Rondo; Variatiuni .Ah vous dirai-je, maman” (K265).
  • După 6 ani: Simfonia nr.6 (K43), Andante;Simfonia nr. 24 (KI82)
  • Dupa 8 ani: Concertul pentru violoncel nr. 2 in re major (K211); Simfonia nr. 17 (KI20)

Chiar daca hotărâm să nu-l inscriem la un curs de muzica, merita sa-i daruim inca din primii ani un instrument adevarat, cum ar fi un xilofon sau un flaut, cu care poate experimenta primele sale productii muzicale
Deşi piaţa jucăriilor este asaltată de multe jucării care se declara a fi muzicale, foarte puţine sunt insa cele care într-adevăr pun copilul în faţa unei mini experienţe muzicale. Printre acestea cu siguraţă nu se numără cele care produc sunete în mod electronic. Ele sunt atractive pentru cei mici prin luminile si zgomotele diverse pe care le produc, însă sunetele respective obţinute prin apăsarea unor butoane, clape, etc. sunt departe de a stimula muzical creierul copilului mic.

În cele ce urmează vă prezentăm o selecţie de jucării simple care insa pot figura cu succes in rolul de prime instrumente muzicale ale copiilor.

Dintre cele mai cristaline sunete se pot obtine cu acest clopotel muzical sau chiar cu un manunchi de clopotei (numai bun si pentru a merge iarna cu uratul la bunici).
Desigur, fiind niste jucarii de lemn, pentru cei mai mici, manuirea lor se va realiza de catre parinte, insa acest fapt nu ar trebui sa va retina in a le oferi micutilor. Sunetele lor ii vor atrage mult mai mult decat sunetele jucariilor pe baterii.

O data ce copilul incepe sa tina in mana bine obiectele si reuseste sa le manuiasca astfel incat sa nu mai existe pericolul de a se lovi cu ele puteti incerca si un set de maracas cu manere.
Pentru copii mai marisori va prezenta interes si un trianglu (mai ales daca il vor folosi si cei mari pentru a-i chema la masa pe cei mici).

Sa nu uitam nici instrumentele de suflat, precum acest haios fluieras sau aceste mici muzicute.muzicuta Tatiri muzicuta Melissa&Doug

Sau aceste saxofoane

saxofon saxoflaut

In locul pianelor pe baterii mai inspirata este alegerea unui xilofon.

xilofon clasic xilofon

Asadar, dragi parinti va invitam la auditii!

Articole similare:

Publicat de in jucarii pe 1 septembrie 2011
Etichete: , , , | 5.114 vizualizari