Jucarii recomandate ... de la parinte la parinte, pentru bucuria copiilor

Joaca-te istet! Citeste recomandarea zilei: Baldachinul pentru copii, un accesoriu de povesteJucarii pentru copii de 2 ani din gama Beleduc


Am promis o descriere mai ampla a jocurilor pentru copii de la Beleduc.

Incepem astazi cu un joc pentru copii de 2 ani. Este vorba de jocul Flori Colori.

Este un joc cooperativ, adica un joc in care copii nu concureaza unul impotriva celuilalt ci toti jucatorii formeaza o echipa care joaca impotriva norocului. Aceste jocuri cooperative sunt foarte recomandate pentru copii mici de 2 ani, de 3 ani intrucat prin intermediul acestora ei pot indragi ideea de joc. Mai mult se evita situatiile in care copii nu mai vor sa se joace un anume joc intrucat nu le face placere sa se afle in postura de invinsi, asa cum lesne se poate intampla la jocurile cu zaruri pentru copii mici.

Dincolo de acest aspect cooperativ, jocul Flori Colori este un joc cu zaruri prin intermediul caruia copii invata sa recunoasca si sa potriveasca culorile de baza. Nu va asteptati la strategie sau tactica in jocurile pentru aceasta varsta. Totul este dictat practic de cum pica zarul. Regulile sunt simple, clare si usor de insusit de catre copii de 2 ani. Acest aspect este insa pe cat de simplu pe atat de important de urmarit atunci cand vreti sa cumparati un joc pentru un copil atat de mic. Regulile simple vor atrage copilul catre joc. La aceasta varsta este important ca cei mici sa prinda gustul jocurilor de acest fel si sa invete totodata prin intermediul lor conceptul de regula care trebuie respectata.

Cum se joaca

Jocul se desfasoara pe o tabla de lemn care infatiseaza o campie cu flori peste care zboara fluturasi.

Puneti deoparte piesele de lemn reprezentand florile iar fluturasul asezati-l pe prima pozitie din cele 7 pozitii care indica zborul fluturasilor.

Apoi incepeti sa dati pe rand  cu zarul. Daca zarul indica o culoare, se poate lua oricare piesa floare si se aseaza pe oricare imagine cu floare de pe tabla de joc, singura conditie fiind ca imaginea si piesa sa aiba aceeasi culoare.

O floare de lemn de culoare albastra poate fi asezata pe imaginea unei flori albastre. Indiferent de culoarea fetei zarului.

Cand zarul pica pe un fluture, se muta fluturasul un pas inainte pe calea sa.

Cand toate florile au fost corect asezate pe campie (pe tabla de joc), inainte ca fluturasul sa ajunga pe ultima sa casuta din capatul celalalt al campiei, toti jucatorii sunt castigatori. Daca insa fluturasul ajunge la final inainte ca toate florile sa fie asezate, copii pierd cu totii, iar fluturasul castiga. Acesta este caracterul cooperativ al jocului. Fie toti castiga, conlucrand in acest sens, fie toti pierd.

Jocul permite si variante de joc mai dificile, ce pot fi abordate pe masura ce copilul creste. Astfel se poate introduce regula ca florile de lemn sa fie asezate pe culori diferite. De exemplu, la inceputul jocului se poate stabili ca toate florile albastre sa fie asezate pe locuri galbene, cele verzi pe locuri rosii, etc.

Jocul este placut pentru cei mici in primul rand prin calitatea si coloritul pieselor. Regulile simple si caracterul colectiv il fac usor de acceptat de catre cei mici, dovedindu-se un bun intrument pentru introducerea notiunilor de perechi de obiecte, de reguli, de noroc.

Pentru alte idei de jocuri de societate pentru copii, jocuri de echilibru, jocuri de strategie, jocuri de memorie, jocuri de viteza de reactie perfecte pentru petreceri, va invitam sa viiztati si indexul nostru de jocuri de aici.