Jucarii recomandate ... de la parinte la parinte, pentru bucuria copiilor

Joaca-te istet! Citeste recomandarea zilei: Baldachinul pentru copii, un accesoriu de poveste



carturesti.ro


Luati-va un ragaz si cercetati gandaceii

[nggallery id=27 template=galleryview images=0]

Vă amintiţi poezia scrisa de Elena Farago despre gândăcelul strâns în pumnul unui băieţel? Nu vrem să vă întristăm ci din contră, doar să vă facem o invitaţie să porniţi alături de cei mici la o vânătoare ştiinţifică de gaze şi gândăcei.

O plimbare în parc sau o ieşire la pădure cu cei mici este un moment excelent pentru a descoperi diversitatea micuţelor vietăţi.

Gâzuţele îi vor fascina pe cei mici, atât prin dimensiunile lor, dar mai ales prin agerimea cu care se mişcă printre firele de iarbă sau pe tulpinele copacilor. S-ar putea ca tocmai această agerime să le inducă teamă celor mici. Explicaţi-le că, cele mai multe dintre aceste gâze, nu ne fac nici un rău. Dimpotrivă noi suntem cei care, din neatenţie sau uneori din răutate, le putem cauza diverse necazuri.


    Expunându-i în acest fel pe cei mici încă de la cea mai fragedă vârstă, îi va ajuta să dezvolte încredere, interes, înţelegere şi respect chiar şi pentru cei din jurul nostru care pot părea neînsemnaţi. Şi există mari şanse ca aceste valori acumulate în copilărie, să fie menţinute şi ca adult.

    Îi veţi învăţa pe cei mici să preţuiască viaţa în cele mai mici forme. Învăţaţi-i să se poarte cu blândeţe cu micii gândăcei, învăţaţi-i să-i privească cu răbdare şi tihnă, fără să-i deranjeze prea mult.

    Folosiţi-vă imaginaţia pentru a da fel de fel de explicaţii celor mici cu privire la activităţile pe care le întreprind micile vietăţi. Cu cât mai multe detalii le veţi da, cu atât le veţi stârni mai mult curiozitatea. Dacă aveţi nevoie de idei hazlii despre viaţa micilor gâzute, delectaţi-vă cu poeziile Luciei Muntean Rime cu antenuţe. Veţi afla acolo cum.


      Şi dacă doriţi să-i atrageţi şi mai mult pe micuţi, le puteţi crea chiar un mic trusou de cercetaşi. O jucărie indispensabilă pentru micii exploratori este fără îndoială o lupa cu care aceştia vor putea studia îndeaproape lumea insectelor.



      De asemenea pentru a cunoaşte mai bine gândăcei, fără însă a-i răni puteţi folosi o cutie pentru insecte.


      Ai grijă însă să-i reaminteşti piciului ca după ce studiul a luat sfârşit să elibereze micile vietăţi în mediul lor. Aveţi grijă de asemenea să nu vă lipsească clasica plasa pentru fluturi.


      Si apoi, cand vine toamna, inspirati de frumosul joc Hotelul insectelor, puteti impreuna cu copii sa incercati sa construiti si voi un hotel al insectelor. De ce sa avem grija numai de pasari, putem avea grija si de insecte!