Jucarii recomandate ... de la parinte la parinte, pentru bucuria copiilor

Joaca-te istet! Citeste recomandarea zilei: Baldachinul pentru copii, un accesoriu de poveste



carturesti.ro


Poienita copilariei la BookFest

Vrand sa profitam de programul de vizitare mai putin obisnuit al Salonului International de Carte BookFest, respectiv intre orele 10-22, dupa somnul de dupa-amiaza al copilului, am pornit toti trei spre marea librarie.

Am gasit acolo multe din marile edituri, toate propunand carti care de care mai stralucitoare pentru copii de toate varstele. Tinandu-ne destul de aproape de noutatile in domeniu, nu ne asteptam la prea mari surprize, ci poate doar in ceea ce priveste ofertele de pret. Intr-adevar, titluri sau colectii noi nu prea am identificat, iar ofertele ni s-au parut destul de « distante ».
Pentru varsta prescolara, foarte multe carti de povesti (cu titluri care se intrec unele pe altele in superlative), carti cu activitati diverse (de aplicat abtibilturi, de colorat, de invatat si recunoscut forme geometrice, etc.) si carti mini-enciclopedice (generale sau pe domenii: cele mai des intalnite fiind cele despre dinozauri si despre cosmos).
O oferta de carte pentru copii destul de constanta de la o editura la alta, fara prea multe noutati si asadar fara mari sanse de a convinge un parinte iubitor de carte (inclusiv pentru copii).

Am intalnit insa si exceptii. Este vorba despre titluri punctuale de la unele edituri din Bucuresti sau din tara. Voi incerca sa mai scriu aici despre ele, insa in zilele urmatoare, intrucat in continuare ma grabesc sa va vorbesc despre cartile unei edituri pe care o puteti gasi doar la BookFest (cel putin asa am inteles noi de la dansii).

Asadar, recomandarea noastra de la BookFest pentru cei mici sunt cartile din Republica Moldova. Daca ajungeti la BookFest incercati sa-i descoperiti in cel de-al treilea pavilion al targului (ca reper undeva intr-un colt pe langa standul mult mai cunoscutei edituri Prut).

Noi am gasit aici carte cu adevarat pentru copii! Cu versuri si povestiri pe intelesul copiilor. Scrise cu talc si cu imaginatie, ilustrate haios ca de mana unui copil. Si sunt pline de povete utile copiilor la aceasta varsta. Am descoperit, de exemplu, o poezie despre “Nu pot”, tocmai potrivita perioadei de negativism pe care piciul nostru o traverseaza.
Am ajuns acasa tarziu, pe la orele 21:30, insa copilul, dupa ce am inceput sa frunzarim impreuna cartile, nu s-a lasat pana nu am citit aproape o ora si jumatate poezii si povestiri din cele patru carti pe care le-am cumparat. Fiecare a costat cate 20 lei, iar mie tot mi-a mai ramas gandul la vreo doua.

Timpul nu-mi permite acum sa fac un review amplu fiecaruia dintre titluri, insa am descoperit ca editura Epigraf are si site iar acolo veti afla mai multe (eu reiau in ceea ce urmeaza doar anumite parti din prezentarea dansilor). Pe fiecare carte au si buton de Download si puteti vedea in format pdf extrase din carte.

Asadar noi am achizitionat pentru noi si cativa prieteni:
Poieniţa copilãriei – cartea este o sursă didactică şi constituie o antologie de poezii, cântece, poveşti (ale diferitelor popoare), proverbe, rugăciuni, jocuri instructive cu elemente de matematică, logică, creativitate.
Materialul este repartizat conform principiului tematic: copilăria, viaţa animalelor, a insectelor şi a păsărilor, fenomenele naturii, anotimpurile, sărbătorile, munca, odihna, igiena, regulile de circulaţie, relaţiile umane, familia, plaiul natal, limba maternă.


Cartea lui Iancu şi a tuturor copiilor – carte care este structurată în două rubrici: Duminica cu surprize şi Săptămâna profesiilor.
Povestioarele şi poeziile incluse în prima parte a cărţii relatează despre întâmplări din viaţa fiinţelor din jurul nostru. Ele sunt moralizatoare, dorind să contribuie la educarea unor valori ca ajutorul, prietenia, compasiunea, dărnicia.
În partea a doua, copiii sunt familiarizaţi, prin intermediul poeziilor, cu unele meserii şi profesii: de arhitect, veterinar, învăţător, croitor, bucătar, dentist, coafor.
Limbajul cărţii este viu şi pe alocuri umoristic. Fiecare text este ilustrat tematic şi însoţit de indicarea orei sau a zilei săptămânii.
Cartea este destinată copiilor de vârstă preşcolară.

Hora luminilor – cartea îşi propune să-i familiarizeze pe copii cu relaţiile armonioase dintre om şi necuvântătoare, dintre animale, dintre noi şi mediul înconjurător. În acest sens, în carte sunt incluse povestioare şi poezii care tratează tematica anunţată. Parcursul iniţiatic cuprinde următoarele compartimente: Fie soare-ntruna, Prietenia dintre animale, Să-i ocrotim pe cei mai slabi, Împreună-i mai uşor, Ram de pace, Armoniile lumii. Textele sunt semnate de autori celebri din lumea întreagă cum ar fi T. Arghezi, E. Gârleanu, O. Cazimir, E. Farago, G. Topârceanu, I. Hasdeu, G. Vieru, A. de Saint-Exupéry, L. Tolstoi etc. Sunt incluse de asemenea povestiri, poveşti şi legende populare.
Cartea este ilustrată de copii cu vârsta între 6 şi 11 ani, fapt care contribuie la înţelegerea adecvată a mesajului şi prin prisma viziunii plastice.

Stupul de aur – cartea conţine basme populare, povestiri, cântece, poezii (inclusiv catrene în limbi străine), ghicitori, colinde, fabule, toate îndemnându-l pe cititor să guste din „nectarul slovei rare”. Acasa am descoperit ca are niste texte excelente, desi recunosca ca la targ am ales-o exclusiv pentru ilustratiile realizate doar de copii.
Antologia se adresează micilor cititori cu îndemnul de a citi, desena, de a răspunde la întrebările pe marginea celor citite, de a alcătui un răvaş etc. Astfel, culegerea devine o sursă instructiv-educativă preţioasă, necesară în orice casă.
Cele peste 100 de desene ce ilustrează cartea sunt executate de elevi din diverse şcoli şi licee din Chişinău.

Fãguraş de poezie (noua ni s-a parut potrivita pentru cei mai mici pitici – excelenta pentru primele rime).

Cartea cuprinde 78 de poezii, semnate de N. Stănescu, V. Alecsandri, M. Eminescu, G. Coşbuc, O. Cazimir, G. Vieru etc., sau din creaţia populară – colinde, pluguşorul, jocul caprei.
Tematica este foarte variată, dar ţine de universul familiar al copiilor: mama, fenomenele naturii, viaţa animalelor, a păsărilor, frumuseţea florală, copilăria, ţara, limba.
Antologia, destinată copiilor cu vârsta între 3 şi 10 ani, este ilustrată de semenii viitorilor cititori.

Daca ajungeti la BookFest, sper sa-i gasiti si sa placa si voua!

Publicat de in carte-joc pe 28 mai 2011
Etichete: , , , , | 2.846 vizualizari