Jucarii recomandate ... de la parinte la parinte, pentru bucuria copiilor

Joaca-te istet! Citeste recomandarea zilei: Baldachinul pentru copii, un accesoriu de poveste



Prima bicicleta … cu sau fara pedale?

[nggallery id=34 template=galleryview images=0]

Se spune că mersul pe bicicletă nu se uita! O dată ce ai reusit sa mergi, acest bun nu-ţi mai poate fi luat.
Însă cum să facem să-i ajutăm pe cei mici şi nerăbdători din fire (de 3 sau chiar 2 ani) de a ajunge cât mai repede la această performanţă?

Cum şi când e bine să facem pasul de la tricicletă la bicicletă?

Ei bine, aflaţi că de fapt, pentru a învăţa mai uşor un copil să meargă pe bicicletă, utilă nu este tricicleta sau bicicleta cu roţi ajutătoare ci … bicicleta fără pedale.

Această bicicleta fără pedale este de fapt o bicicleta în miniatură pe care copii pot să meargă fără a fi nevoie să stie să pedaleze sau să-şi ţină echilibrul. Puteti gasi variante din plastic sau din lemn.

Iata mai jos o mini selectie a celor mai ieftine modele de biciclete fara pedale din plastic.


Un pret bun pentru o bicicleta fara pedale, fie ea de plastic sau din lemn ar fi undeva intre 150 lei si 250 lei, cu diferente in functie de design in primul rand. Ca functionalitai toate sunt similare. Important este ca modelul pe care il alegeti sa aiba macar scaunul reglabil pe inaltime. Unele au si ghidonul reglabil, dar se adauga la pret, si oarecum inutil.


 

Da fapt, ideea este de a învăţa mai întâi copilul să-si menţină echilibrul şi mai apoi să pedaleze, pentru că nu-i aşa, la mersul pe bicicletă dificil este nu pedalatul în sine ci menţinerea echilibrului. Mersul pe tricicletă (prin care copilul învaţă să pedaleze) nu ajută cu prea mult la pregătirea mersului pe bicicletă.

Adevărata pregătire vine din utilizarea unei biciclete fără pedale. O astfel de bicicleta este potrivită pentru copii de 3 până la 6 ani (deşi chiar şi copilaşi de 2 ani pot învăţa să se plimbe cu o astfel de bicicleta), fiind construită astfel încât să determine copilul să împingă cu picioruşele în timp ce înaintează ţinându-şi echilibrul pe cele două roţi. La mare cautare sunt si modele cu desing Disney, de la TOIMSA, pe care le gasiti la Noriel.


După doar câteva ture se observă cum copilul începe să înainteze ţinându-şi echilibrul fără a i se indica în mod expres un mod nume de a se da cu bicicleta. Sunt lucruri care stau ascunse în noi, ţin de natura nostra, şi noi ca părinţi trebuie doar să ştim să-i oferim copilului instrumentele necesare pentru a le scoate la lumină.

Aşadar, înainte de a oferi unui pici sau unei puştoaice de 2 anişori şi câteva luni o tricicletă, gândiţi-vă de 2 ori şi convingeţi-vă că nu este prea devreme pentru o bicicletă.

Bicicleta fără pedale este instrumentul ideal de a învăţa copii să meargă pe bicicleta întrucât îi învaţă pe aceştia ce trebuie să ştie ca sa meargă pe o bicicletă: şi anume îi învaţă să-şi meţină echilibrul înainte de a învăţa sa pedaleze.
Întregul proces de a ţine direcţia unei biciclete este destul de complicat. Nu este ceva ceea ce un copil de 4 ani să poată conştientiza şi pune în practică cu uşurinţă. Iar dacă vorbim de adulţi, lucrurile pot părea chiar şi mai complicate.

Totuşi, cu doar puţin exerciţiu şi fără frică de căzături, un copil poate învăţa să ţină direcţia instinctiv utilizând o bicicletă fără pedale. Copii vor descoperi şi învăţa singuri dacă li se dă instrumentul potrivit.
Un alt aspect care le recomandă pentru a învăţa mersul pe bicicletă este şi acela al mărimii. Aşa cum am spus la început, bicicletele fără pedale sunt mici. Ori acest lucru permite copiilor să se menţină pe bicicletă în timp ce îşi menţin ferm picioarele pe pământ.

Bineînţeles că aceste avantaje pot fi obţinute şi dacă operăm mici modificări unei biciclete obişnuite (ar trebui îndepărtate pedalele şi coborât scaunul cât mai jos posibil), cu rezerva că probabil ne va fi destul de greu să găsim biciclete suficient de mici pentru cei mai mici pitici. Şi aceasta pentru a evita cea mai des întâlnită greşeală, respectiv aceea de a lua o bicicletă mai mare, care să poată fi folosită o perioada mai îndelungată. Ori o bicicletă care este prea mare este foarte greu de controlat de către copil, poate genera frică nejustificată, ceea ce va crea copilului reţineri faţă de mersul pe bicicletă.

Si totusi sa nu uitam de rotile ajutatoare pe care le putem asambla unei biciclete obisnute. De ce ar fi o bicicleta fara pedale mai buna decat aceste roti?

De fapt aceste roti sunt un ajutor pentru mama si tata care nu mai trebuie sa sustina bicicleta copilului de la spate. Pentru copil ele nu fac decat sa-i intarzie invatarea mersului pe bicicleta. Aceste roti il invata pe copil doar sa pedaleze, ori pentru acest scop, o tricicleta este mai potrivita. Ele nu ajuta copilul sa inceapa sa-si mentina echilibrul.
Utilizarea unei biciclete fara pedale elimina necesitatea de a atasa roti ajutatoare. O data ce copilul stie sa foloseasca o bicicleta fara pedale, el stie deja sa controleze si o bicicleta obisnuita. Iar daca a mai facut cunostinta inainte si cu o tricicleta, stie de asemenea sa si pedaleze.

Pe piata exista si modele care se vand impreuna cu pedale. Nu va lasati tentati sa le atasati foarte repede. Lasati copilul sa mearga numai pe doua roti. Trecerea de la o bicicleta la alta se face treptat. Bicicleta obisnuita trebuie folosita pana in momentul in care copilul renunta singur la ea.

Copilul va capata incredere cu aceasta bicicleta (chiar si cei mai slabuti care nu vor mai avea greutatea pe care o intampina si la mersul pe o tricicleta mai greoaie). Va invata singur ce inseamna sa mearga cu viteza si va incepe sa faca concursuri cu copii prin parc. Va ajunge sa mearga cel putin la fel de repede ca cei care folosesc roti ajutatoare, doar impingand cu picioarele in pamant.

Cu ajutorul acestei biciclete, copilul se poate catara pe tot felul de denivelari existente in parcuri, de unde isi va da singur drumul cu picioarele in aer (casca de protectie trebuie sa fie nelipsita chiar si atunci cand foloseste aceasta bicicleta).

Chiar daca nu va sti sa pedaleze (daca nu a avut tricicleta), copilul va invata sa-si controleze centrul de greutate pe bicicleta si sa-si coordoneze miscarile cu ghidonul, aspecte esentiale pentru mersul pe o bicicleta normala si care nu se pot invata nici cu rotile ajutatoare si nici pe tricicleta.
Intrucat la inceput copilul va manevra bicicleta ridicandu-o din fata cu manutele, este bine sa alegeti un model cat mai usor. Din testele noastre (impreuna cu copilul dupa noi), cea mai usoara ni s-a parut (si intr-adevar cea mai usor si de manevrat de catre copil) a fost modelul oferit de cei de la www.strider.ro.

Asadar, va dorim sa ajungeti cat mai repede sa va plimbati singurei cu bicicleta!