Jucarii recomandate ... de la parinte la parinte, pentru bucuria copiilor

Joaca-te istet! Citeste recomandarea zilei: Baldachinul pentru copii, un accesoriu de povesteJucarii educative 2 ani – jocuri piramida din lemn

[nggallery id=12 template=galleryview images=0]

Jocurile tip piramidă au fost şi sunt încă în lista de preferinţe a băieţelului nostru, chiar şi după aproape 2 ani de când le-a descoperit.

Prin jocuri tip piramidă ne referim la orice jucărie care solicită copilului să realizeze o asezare una peste alta, în ordine descrescătoare a unor obiecte (fie acestea inele, cuburi, canite, etc).

In ultima perioada au aparut insa astfel de jocuri care pot fi oferite copiilor chiar mai devreme de 1 an si jumatate. Astfel, puteti invata copii sa stivuiasca inca de cand au 9 luni-1 an, daca alegeti niste jucarii cu inele de plus sau de plastic, moi, cu care cei mici nu se vor putea lovi. Astfel de jucarii sunt piramida cu inele de plus de la Miniland sau piramida cu inele de plastic de la Fisher Price.


Intrucat ‘pe vremea noastra’ nu erau astfel de jucarii, noi primele jocuri tip piramidă din lemn i le-am oferit în jurul vârstei de un an şi jumatate.
Erau realizate din lemn, cele câteva inele frumos colorate trebuind să fie aşezate descrescător pe un suport stativ. Cam asa ceva .


La început am realizat eu ordonarea descrescătoare, încercând totodata să-l implic şi pe el cât mai mult posibil. Încă de la început s-a dovedit interesat să introducă şi el inele. L-am incurajat fără a avea pretenţia să respecte o anumită ordine. Pentru un copil de 1 an chiar si actiunea de a introduce un inel pe stativ este o reusita ce merita toata lauda.

Jucariile de ordonare pe verticala pot fi cele care solicita asezarea unul peste altul a unor recipiente sau a unor cuburi. Nu vreau sa va povestesc acum despre acestea pentru ca azi mi-am propus sa va vorbesc despre primele jocuri tip piramida .

Dintre jocurile de stocare, cele in care copilul trebuie trebuie sa introduca pe stativ inelele sunt cele mai potrivite si ofertante pentru copilul aflat in jurul varstei de un an un an si jumatate.
Pentru celelalte tipuri de stivuiri care necesita asezarea unor obiecete unele peste altele va fi pregatit un pic mai tarziu, cand va capata mai multa dexteritate si o mai buna intelegere a marimilor.
Puteti citi despre ele aici.

 

Jocul s-a dovedit a fi şi un bun instrument pentru a vorbi despre culorilor, inelele fiind foarte frumos colorate in culori de baza, foarte bine fixate. Veti putea astfel sa-i aratati copilului ce inseamna un curcubeu, de jucarie bineinteles.
După ce a învăţat să le aşeze chiar şi după mărime a avut o perioadă în care le solicita zilnic pentru a le realiza. Noi am avut vreo trei astfel de stative, două cu ineluşe rotunde însă de grosimi diferite, şi altele cu piese pătrate. Chiar şi acum când le găseşte în lăzile cu jucării îi face mare plăcere să le “rezolve”.

Tot in ultimul timp au aparut jocuri mai complexe care se bazeaza tot pe ideea de a invata copilul sa ordineze una peste alta anumite obiecte. Insa modul cum sunt realizate permite si dezvoltarea altor jocuri, de exemplu, cele de-a v-ati ascunselea cu anumite obiecte ascunse sub altele.


Pentru cei care doresc saobisnuiasca copilul cu astfel de adevarate jucarii Montessouri inca demai devreme, exista si piramide de jucarie din plastic sau din material textil.