Jucarii recomandate ... de la parinte la parinte, pentru bucuria copiilor

Joaca-te istet! Citeste recomandarea zilei: Stropitoare de gradina pentru copiicarturesti.ro


Proiectul de 100 de zile

P100 de zileroiectul de 100 de zile de la inceperea clasei pregatitoare este pe cale sa devina si in sistemul de invatam romanesc o traditie.

O sarbatoare importata, si, ca multe altele importate la noi, o forma importata fara fond.

Cele 100 de zile de scoala ar trebui sa fie marcate ca o sarbatoare in sine.

Cand merg la aniversarea cuiva, ma bucur, nu imi dau viata peste cap sa-i fac cine stie ce cadou.

Ori nu este asa, din pacate, in cazul proiectului celor 100 de zile.

Pentru a marca cele 100 de zile, elevii claselor pregatitoare trebuie sa pregateasca proiecte care in care sa foloseasca 100 de …ceva. Si dai munca pe capul parintilor…Ca aici este problema. Faptul ca proiectul aniversar trebuie realizat de fiecare copil, sau de o grupa de copii, ca tema, deci in afara orelor de program. Sa fim intelesi, nu am nimic cu proiectele de acest gen, realizate in scoala, sub indrumarea profesorilor. Chiar am vazut idei foarte dragute pe internet.

Asadar 100 de scobitori, 100 de agrafe, 100 de piese de lego, 100 de boabe de cafea, 100 de cutii de iaurt, 100 de capace de bere, 100 de x, 100 de y, 100 de z.

Ce legatura este intre aceste 100 si cele 100 de zile de scoala? Poate doar sa invatam absurdul de mici.

Sincer nu vad niciuna! Si nici nu as face cercetare sa vad in ce fel aniverseaza copiii din alte tari cele 100 de zile de scoala pentru simplul motiv ca scoala de la noi nu e comparabila cu a lor. Cand voi avem un minim de comparabilitate, atunci mi se va parea o idee buna sa ma inspir de la ei si la acest capitol. Dar sa import doar sarbatorile din afara fara a importa si modul de lucru mi se pare iar o forma fara fond.

Mi s-ar parea mai onest ca d-na invatatoare care stie de aceasta sarbatoare de la inceputul anului scolor sa faca in fiecare zi o poza reprezentativa pentru fiecare zi. Un fel de jurnal minimal ilustat in care sa retina ceva special pentru fiecare din primele 100 de zile de scoala si in care sa incerce sa surprinda atat colectivul in ansamblul sau cat si fiecare elev in parte. Sau orice alta idee, dar pe care sa o realizeze la clasa, impreuna cu copiii. Nu pe care acestia sa o primeasca ca tema de realizat acasa. Unde, evident, tema devine bataia de cap a parintilor.

Ca parinte, stiu doar cum a plecat copilul meu la scoala si cum s-a intors el. Prea putine informatii primesc pentru fiecare din cele 100 de zile.

Oare ar multumi un proiect in care sa fac un album cu 100 de poze in care sa arat cum a evolut scrisul copilului in primele 100 de zile de scoala? Nu cred!

Pentru ca am un copil desenator care isi umple pauzele cu desene as mai putea sa fac poze cu toate aceste franturi de desene. Dar nu sunt 100 sigur si nici nu le-am pastrat pe toate pentru ca nu am stiu ce ma asteapta din prima zi…

A…sau ca sa fiu mai moderna, oare ar multumi un album cu 100 de print-screen-uri cu mesaje de pe grupul  de parinti din fiecare din cele 100 de zile?

Gata, eu alte idei nu mai am

Asadar o noua si ciudata traditie isi pune bazele, si nu cred ca unele sanatoase.

 

Publicat de in jucarii pe 11 februarie 2019 | 860 vizualizari

 

Scrie un comentariu