Jucarii recomandate ... de la parinte la parinte, pentru bucuria copiilor

Joaca-te istet! Citeste recomandarea zilei: Baldachinul pentru copii, un accesoriu de povesteTriominos domino creativ din lemn


Ne-am împrietenit cu jucăriile din lemn de la Plan Toys, pe cand aveam un anişor şi am primit cadou o maşinuţă simplă şi mică de genul acesta.Pe cât de simplă este pe atat de mult a îndrăgit-o cel mic. Nu era nevoie decât să o tragă în spate şi să o elibereze şi maşinuţa fugea cât colo. Nu-i vorbă, maşini pe acelaşi principiu mai existau câteva în jurul său, dar aceasta l-a atras. A reuşit aceasta prin două aspecte: prin simplitate – maşinuţă simplă roşie cu roţi negre, cu un pici la volan şi prin mărimea potrivită mânuţelor sale.

Ulterior, tot de la Plan Toys ne-am distrat cu jocul Buburuzelor în echilibru. Am scris şi aici despre el.

Astăzi vreau să vă povestesc despre un alt joc de la ei atractiv şi educativ în acelaşi timp: Triominos, un fel de domino dar pe trei laturi.


Revenim insa la dominoul cu trei laturi si va spunem ca este in acelasi timp un joc creativ dar si de logica pentru copii peste 3 ani sau peste 4 ani.
Triominos constă în 9 triunghiuri de lemn, pe fiecare latură a triunghiului fiind plasat câte o jumătate dintr-un element (fie o jumătate de norişor, fie o jumătate de cerc roşu cu buline negre, fie o jumătate de cerc galben cu linii negre.
Nu am ales jocul pentru finisajele lui deosebite, pentru vopselele ecologice folosite la realizarea lui (deşi nici acestea nu sunt aspecte de neglijat). Eu l-am ales pentru valoarea sa educaţională, pentru multiplele posibilităţi de joc pe care le oferă pe multiple paliere de vârstă.

Jocul mai conţine şi nişte plăcuţe din lemn reprezentând cate două şi trei triunghiuri unite, şi care pot fi folosite pentru a construi baza pe care urmează să fie fixate triunghiurile colorate.
Plăcuţele de bază pot fi poziţionate astfel încât să se obţină diferite figuri (un peştişor, un dragon, etc).

O dată baza fiind gata, vine rândul aşezării triunghiurile astfel încât să se realizeze corect potrivirea jumătăţilor de pe laturi.


Deşi pare uşor, în cazul hexagonului potrivirea corectă nu se obţine foarte uşor. Pentru a nu vă stresa prea mult, broşura conţine şi rezolvări.

Bineînţeles, într-o primă etapă jocul poate fi utilizat de cei mici doar pentru potrivirea pe culori a elementelor de pe cele trei laturi, într-o înlănţuire liberă a triunghiurilor până la epuizarea lor.
Ulterior se poate trece la construirea figurilor utilizând modelele reprezentate în broşură şi la încercarea de potrivire corectă a tuturor triunghiurilor.

Totuşi, jocul este unul cu final liber, lăsat la latitudinea copilului, care îi stimulează creativitatea, concentrarea si perspicacitatea lăsându-l în acelaşi timp să se joace şi să-şi propună ţinte adecvate nivelului său de dezvoltare.

Aşadar, nouă de place şi ne amuzăm din când în când cu Triominos. De fiecare dată cel mic îl găseşte atrăgător şi are răbdare să realizeze toate cele 15 modele indicate în broşură şi să mai inventeze şi el altele. Pentru mine acest test este unul dintre cele mai importante pe care trebuie să le treacă o jucărie: o dată depăşit momentul entuziasmului de început, copilul se reîntoarce cu drag la ea?

Articole similare:

Va prezentam mai jos o selectie a celor mai frumoase jocuri domino pentru copii, domino cu animale, cu numere, cu culori si chiar cu fractii (pentru copii mai mici).