Jucarii recomandate ... de la parinte la parinte, pentru bucuria copiilor

Joaca-te istet! Citeste recomandarea zilei: Baldachinul pentru copii, un accesoriu de povesteCreioane colorate pentru copii foarte mici


Poate vă veţi întreba de ce să-i oferi unui bebe creioane colorate. Aş răspunde foarte simplu: pentru a le descoperi. Băieţelul nostru s-a jucat încă de la vârsta de un an cu creioane cerate groase şi scurte, neascuţite. Noi am procurat :

Adora să le verse din suportul lor, să le admire împrăştiate pe jos.


Textura lor cerată îi plăcea în mod deosebit şi mereu eram foarte atenţi să nu le bage în guriţă. Apoi a învăţat să le înşire pe covor unul după altul formând „o paradă” de creioane. Era perioada în care urmărea filmul Cartea Junglei şi, urmând exemplul elefanţilor, încerca să realizele o paradă din orice. Când a mai crecut am încercat să le aranjam împreună pornind de la culorile închise spre cele deschise. În paralel bineînţeles că îl încurajam să ţină creionul şi să-l folosească pentru a lăsa urme pe hârtie.

Când a început să fie interesat de a scrie pe hârtie cu creionul (în jurul vârstei de 1 an şi 10 luni) am încercat diverse tipuri de creioane: mai subţiri sau mai groase, mai lungi sau mai scurte, cerate sau nu. Oricâte variante am încercat câştigătoare tot pixurile cu gel colorat (tip carioca) sunt preferate pentru că, aşa cum zice copilul: „ele se văd pe hârtie”. Singurele creioane care le pot concura sunt, cel puţin în cazul nostru, nişte creioane pastel care, de fapt sunt pentru apă. Rolul lor este de a le înmuia în apă şi de a picta direct cu ele. Noi folosim o marcă Colori, însă dintre mărcile dedicate copiilor, am văzut similar tot la Galt, creioane pentru pictat.    Noi însă le folosim pentru colorat pentru că sunt deosebit de moi şi copilul poate desena sau colora cu mare uşurinţă, fără a fi nevoit să depună efort pentru a apăsa.

    Piciul ţine foarte bine orice instrument de scris începând cam de pe la 2 ani şi 8 luni. Nu am făcut din aceasta un scop în sine pentru că nu ne-am dorit cine ştie ce performanţe deosebite, dar copilul se uita la noi şi singur realiza că nu ţine creionul la fel ca şi noi şi asta îl împiedica în a se exprima cu uşurinţă pe hârtie.


    Pentru a-l învăţa să ţină creionul cat mai corect, pe noi ne-au ajutat foarte mult aceste speciale pentru cei mai mici artisti. Particularitatea pe care noi am găsit-o foarte utilă este forma lor triunghiulară (şi nu rotunda ca marea majoritate a culorilor pentru copii). Această formă, combinată cu faptul că sunt mai groase decât nişte creioane colorate obişnuite le face foarte uşor de utilizat de către un copil mic. Forma triunghiulară ajută poziţionarea corectă a degeţelor pentru prinderea creionului, evitând formarea unor deprinderi incorecte de ţinere a instrumentului de scris. În plus, aceste creoione colorate sunt şi ele destul de moi şi lasă o urmă mult mai vizibilă.