
Jocul Lego Creationary
[nggallery id=79 template=galleryview images=0]
De curand am descoperit printre jucariile de la eMag jocurile Lego din noua gama de jocuri de masa Lego interactive pentru copii (noi am spune si pentru familii).
Unul dintre aceste jocuri este
Jocul Creationary face parte din noua gama de jocuri de masa Lego interactive pentru copii (noi am spune si pentru familii).
Nu este doar un simplu joc de constructii Lego. El este in acelasi timp si un boardgame in care jucatorii se intrec construind si spunand ghicitori.
Chiar daca copilul se numara sau nu printre fanii jocurilor Lego, chiar daca va place sau nu Lego City sau Lego Star Wars, credem ca jocul va fi apreciat depotrivă si intr-un caz si in altul.
Jocul Lego Creationary reuneste atractia constructiilor cu caramizi Lego cu cea a boardgame-urilor care pot anima serile in familie si petrecerile cu prietenii.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ce vei gasi in cutia jocului
Veti remarca in primul rand noile zaruri Lego cu fete interschimbabile. Gratie lor veti putea sa va stabiliti propriile reguli asa incat nu va veti plictisi prea curand de Creationary.
![]() |
![]() |
Pe lângă zarul şi setul de fete de rezervă, bineinteles veti primi si o multime de piese de constructii. Cele mai multe dintre ele sunt caramizi de Lego standard cu care te-ai obisnuit deja. Există insa si unele care ies din tipar si iti vor provoaca imaginatia.
Creationary este totusi un boardgame, asa ca in cutie veti gasi si un set de carti de joc. De fapt sunt trei seturi, grupand cartile de joc pe nivele de dificultate si categorii de imagini reprezentate: imagini cu peisaje, cu vehicule, cu obiecte şi cu cladiri.
Cum se joaca
Pe rand, la fiecare rundă a jocului, un jucător sau o echipă construieste imaginea reprezentata pe cartea trasa iar ceilalţi trebuie sa ghiceasca imaginea pornind de la constructia creata de celalat jucator. Zarul va decide din ce categorie de carti vei trage o carte: carti cu animale, cu peisaje, cu obiecte sau cu cladiri. Iti alegi totodata si nivelul de dificultate pe care vrei sa il urmezi. Atentie insa! Nu conteaza prea mult ce nivel de dificultate alegi – daca creatia ta este ghicită corect vei primi aceleasi puncte indiferent de dificultatea pe care ti-ai ales-o.
Cand obiectul construit este ghicit atat constructorul cat si cel care a ghicit primesc cate un punct.
![]() |
![]() |
Alegerea libera a nivelului de dificultate este un aspect care ne-a incantat foarte mult la acest joc. Ideea ca poti alege sa faci ceva mult mai provocator (prin nivelul de dificultate) doar pentru ca asa este mai distractivpentru tine si prietenii tai si nu pentru a primi o recompensa mai mare este geniala intr-un joc pentru copii.
Cate ceva despre stabilirea regulilor
Regulile descriu mai multe moduri in care te poti juca: o singura persoana construieste si toti ceilalti ghicesc, o persoana ghiceste si maximum patru construiesc, sau se poate juca si pe echipe, fiecare avand un constructor. De exemplu, intr-o familie cu doi copii, se poate juca pe echipe formate dintr-un parinte si un copil si in cadrul carora ambii membri trebuie sa participe atat la partea de constructie cat si la cea de ghicit (nu doar parintele sa construiasca si copilul sa ghiceasca).
Instructiunile incurajeaza copii sa-si creeze propriile reguli de joc, accentuand insa idea ca regulile trebuie stabilite inainte ca jocul sa inceapa. De exemplu se pot modifica regulile astfel incat la joc sa poata participa si prescolarii – carora, de exemplu, ar putea sa li se permita sa construiasca ce doresc (fara a incerca sa reprezinte imaginea de pe o carte anume) in timp ce adultii si copii mai mari vor construi pornind de la imaginea de pe cartea trasa.
![]() |
![]() |
Chiar daca regulile nu specifica acest lucru, pentru a face jocul mai distractiv, constructorul (in special daca la joc participa si copii mai mici) isi poate prezenta creatia folosind diverse sunete, gesturi, mimică, după cum crede că este nevoie.
Cine poate juca
In functie de inspiratia jucatorilor, o partida de joc poate dura intre 30 si 60 de minute. Creatorii jocului il recomanda pentru copii peste 7 ani insa credem ca si la varste mai mici copii pot fi incurajati să-şi dezvolte imaginatia si vocabularul prin acest joc de construit, de spus si de rezolvat ghicitori.
Modurile diferite în care se poate juca (gratie zarurilor Lego) si gradele diferite de dificultate îl fac potrivit pentru grupuri de copii si adulti de varste diferite.
![]() |
In concluzie, Creationary este jocul si cadoul perfect pentru intreaga familie! Mai mult, un joc lego atragator in egala masura atat pentru fetite cat si pentru baietei. Deşi este recomandat pentru copii peste 7 ani, la joc pot participa si copii mai mici, de 4 sau 5 ani cu atat mai mult cu cat regulile se pot schimba astfel incat sa se adapteze varstei jucatorilor. Acestia, chiar daca nu sunt încă foarte pricepuţi la constructii lego, pot castiga puncte jucand rolul ghicitorului.
![]() |
Sfat de la parinte la parinte: inainte de a incepe jocul, explicati copiilor că scopul nu este acela de a construi din caramizi lego o constructie care sa semene identic cu imaginea reprezentata pe cartea trasa. Scopul este de a fi creatorul unei constructii lego care sa fie pentru ceilalti un indiciu suficient pentru a ghici imaginea de pe cartea de joc. Acest aspect este foarte important mai ales pentru copiii care au tendinta perfectionista si care nu se pot bucura de joc din cauza temerii si a frustrarii ca nu reusesc sa obtine o constructie care sa fie replica perfecta a imaginii. Limitand numarul de piese puse la dispozitie veti incuraja copii sa isi foloseasca la maximum imaginatia in creatiile lor.
Etichete: jocuri de familie, jucarii copii 4 ani, jucarii copii 5 ani, jucarii copii 6 ani, jucarii copii 7 ani, jucarii creative, lego, stimularea imaginatiei | 6.096 vizualizari